Het P-woord

hetpwoord--001Overal om ons heen zie je het wel en je gebruikt het zeker meerdere malen per dag, plastic. Helaas leven we in een plastic tijdperk. Verteren doet het niet en het produceren van plastic is ook erg belastend voor het milieu omdat het gemaakt wordt van aardolie, dat kost veel energie. Gelukkig worden steeds meer mensen zich langzaam bewust dat plastic beter vermeden kan worden. Hier wat tips die jullie zelf toe kunnen passen om het plastic probleem een stukje minder te maken.

1. Plastic tasjes
Het meest simpele om mee te beginnen is plastic tasjes vermijden. Wereldwijd worden er 1 miljoen tasjes per minuut over de hele wereld verbruikt, wacht, ik herhaal het nog een keer, 1 miljoen tasjes per minuut. Wij zijn dan ook bijna gelukkig te noemen met de nieuwe wet. Of het helpt weten we niet, maar wat is het fijn dat er aandacht wordt geschonken aan het plastic probleem. Want met hoeveel plastic tasjes loop je wel niet in je hand tijdens het winkelen, had dat niet allemaal ook gewoon in 1 tas gekund?  Na een keer gebruiken gooien we het gewoon in de prullenbak. Recyclen kan ook, maar door de samenstelling van de tasjes gaat dit lastig. Heb je trouwens wel eens je kat aan een tasje zien likken? Dat komt omdat er dierlijke vetten in de tasjes verwerkt zitten, het is dus helemaal niet veganistisch!
En heel veel mensen gooien de tasjes niet eens in de prullenbak. Ze belanden in de natuur, waar vogels de tasjes aan zien als voedsel, dat kan natuurlijk nooit goed zijn. Dus wat gaan we voortaan allemaal doen? Een eigen tasje meenemen! De meeste mensen gebruiken een grote boodschappentas als ze naar de supermarkt gaan, helemaal goed! Maar deze heb je niet altijd bij de hand. Daarom is het handig om een tasje mee te nemen in je tas. Bij het Kruidvat, de Hema en de Zeeman verkopen ze tasjes die je in een klein zakje op kunt bergen, deze nemen weinig ruimte in beslag in je tas. De tasjes van de  Zeeman vinden wij vooral handig in gebruik, zij waren dan ook een voorloper van het plastic tasjes verbod. De tassen zijn groot, makkelijk op te bergen en we gebruiken ze al minstens een jaar voor zowel zware als lichte producten. De tasjes van Hema gaan snel kapot en vinden wij persoonlijk lastig op te bergen.
Als je echt helemaal pro wilt gaan moet je natuurlijk kiezen voor bio-katoenen tas. Die van Dille en Kamille is bijvoorbeeld erg leuk! De uilentas op de foto hierboven hebben wij gekocht bij het Kruidvat, deze kostte maar drie of vier euro en is gemaakt van gerecyclede plastic flessen.

2. Van de straat
Een vogelnestje helemaal gebouwd uit plastic breekt onze harten. De natuur begint zelfs in plastic te veranderen. Natuurlijk ben je al goed op weg als je je eigen afval gewoon in de prullenbak gooit, maar je kunt misschien ook een keer gezellig met je vriendinnen (die jij natuurlijk hebt overtuigd van dit milieuprobleem) in het park plastic (en ander afval) gaan ruimen.

plasticwhale_(bron foto: http://on.fb.me/1OZp8Ae)

Deze boot uit Amsterdam zorgt er bijvoorbeeld voor dat de flessen die in de grachten worden gegooid niet in de zee belanden, maar naar Ecover gaat zodat die het materiaal weer kunnen gebruiken voor de verpakking voor hun producten. De boot is zelfs gemaakt van het plastic uit de Amsterdamse grachten!

Peter Smith is een man uit Nederland die van afval ruimen zijn hobby heeft gemaakt en van zijn opbrengst maaktte hij onder andere dit kunstwerk;

wereldbol_
(bron foto: http://on.fb.me/1WVhABl)

3. Verzorgings en schoonmaak producten
Wij persoonlijk denken dat dit de grootste boosdoeners in huis zijn. Elk product kun je maar een aantal keer gebruiken en de plasic flacons gooi je daarna direct weer weg. Zonde, het kan zo anders! Daarom proberen wij steeds meer producten zelf te maken, het is niet eens heel erg lastig. Zo maken wij onze eigen wasmiddel, make-up remover, tandpasta, gebruiken we azijn als wasverzachter en maken we onze eigen deodorant. Het lijkt een beetje middeleeuws, iedereen die zelf zijn eigen levensmiddelen maakt, daarom vinden wij het ook geweldig. Als je zeep, soda, baking soda, kokosolie en azijn in huis hebt kom je al heel ver. Sommige producten zitten helaas wel in plastic verpakt, maar omdat je er lang mee kunt doen is het alsnog beter om te gebruiken. Bovendien zijn veel verzorgings en schoonmaak producten erg slecht voor het milieu omdat er microbeads inzitten. Dit zijn inimini plastic deeltjes die zo in de gootsteen belanden en dus ook in de zee terecht komen. Het is dus heel erg belangrijk dat de producten die je gebruikt natuurlijk afbreekbaar zijn, niet te veel schade aanrichten tijdens de productie en op een goede manier verpakt zijn.

4. Etenswaren
Zoals je dus misschien al begrijpt, kun je plastic beter voorkomen dan recyclen. Groenten, fruit, brood, je kunt het zo gek niet bedenken of er zit plastic omheen. Vaak doet het de producten ook helemaal niet ten goede. De beste keuze is dus om zo veel mogelijk ‘whole foods’ te eten. Dat is eten waar zo min mogelijk mee is gebeurt, zoals groenten, fruit, bloem, rijst etc. Voor sommige mensen is dat natuurlijk heel lastig, je kunt dat ook niet in één keer helemaal omzetten. Maar als je zo veel mogelijk zelf maakt zul je zien dat je behoorlijk bespaard op de kosten en dat het ook veel gezonder is. Zo hebben wij ook dit easy peasy brood recept gevonden.
Om het plastic te vermijden kun je ook beter de supermarkt ontlopen. Ga een keer naar de markt en vraag of ze alles in je eigen katoenen zakjes kunnen verpakken. Ook hier wordt vaak positief op gereageerd. Het is een kleine moeite maar heeft een hele grote impact. Wij hebben laatst de katoenen zakken gevonden van Bag Again. We hebben er zelf ook een paar aangeschaft want we konden ze gewoon in Gouda in de stad kopen, Joohoo!
Als je wat ‘natte’ producten hebt kun je een blikje of een weckpotje meenemen. Voor alle pinterest-organizing freaks: Bedenk eens hoe je koelkast eruit ziet zonder plastic!

5. Inspiratie
Wil je nog meer weten over dit onderwerp of wil je het aan vrienden/familie laten zien? Hier wat leuke links!
* Deze vrouw leeft praktisch zonder afval.
* Hier krijg je uitleg over het maken van je eigen schoonmaakmiddelen
* Dit boek willen wij ontzettend graag hebben, hij is alleen wel een beetje prijzig!
* Als je even een luie dag hebt kun je misschien deze afleveringen bekijken van Kassa Groen.

Ook erg leuk om te doen; maak een zwerfie! Dit is een selfie die je maakt vlak voor je een stuk afval van de grond raapt en in de prullenbak gooit. Deze post je dan op social media met de hashtag #zwerfie.

zwerfie

Wat doen jullie om het plastic te bestrijden?

Advertenties

2 thoughts on “Het P-woord

  1. De maatschappij maakt het ons niet makkelijk om zonder plastiek te kunnen. Zelf doe ik bijvoorbeeld altijd boodschappen met een mand maar zelfs op de markt moet ik de verkopers er extra op attent maken dat een zakje niet hoeft.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s