Vogel-/insect-/mensvriendelijk balkon

vlinder_balkonHoewel wij dromen van een geweldig grote tuin met een beekje en torenhoge bomen, de meest prachtige vogels, kippen en een paar geadopteerde varkens, moeten we het doen met een balkon van hooguit 3m². Je kan de deur niet fatsoenlijk open doen of je valt over de reling heen. Daar kun je dus niet zoveel mee… Wij willen jullie laten zien dat je ook een heerlijke tijd op je balkon kunt hebben én tegelijkertijd vogels en insecten kunt helpen, hoe klein je paradijsje ook is!

1. Privacy
Wij wonen in een dorpje waar iedereen elkaar kent en heel het dorp weet wanneer, waar en hoe jij in je neus peutert. Jup… Iedereen houd elkaar in de gaten. Privacy is voor ons heel erg belangrijk, heel heel heel erg belangrijk. Wij hebben maatregelen getroffen om onszelf zo veel mogelijk van die privacy te voorzien. We hebben diverse bakken met planten (geschikt voor de bijen) die ons een beetje beschutting bieden. Zo hebben wij onlangs een bramenplant gekocht en proberen wij deze door de reling heen te laten groeien. Als je dit ook wilt doen moet je er natuurlijk wel rekening mee houden dat je de plant ook vanaf de buitenkant moet snoeien, als je op de negende verdieping woont gaat dat natuurlijk een beetje lastig worden.

2. Wijn met stokbrood
Als wij een balkon voor ons zien, zien we een warme zomerdag waar we tot ’s avonds laat een boek lezen en een wijntje of ander drankje drinken. Daarom is zitcomfort erg belangrijk, alleen mag dit niet te veel ruimte in nemen. We waren eerst van plan een bank te bouwen maar uiteindelijk hebben we toch maar heel erg lui een bistro setje gekocht, ook omdat dit gemakkelijk te verplaatsen is en je het ook weer op kunt klappen en weg kunt zetten.
Je hebt tegenwoordig ook van die handige klaptafeltjes die je aan het balkon kunt bevestigen, helaas passen deze niet aan onze reling. We kunnen op deze manier ook net aan het wasrek kwijt, dan hoeven wij op warme dagen de droger niet te gebruiken (we gebruiken de droger alleen voor lakens, handdoeken en ondergoed). Denk dus van te voren na wat je allemaal op het balkon wilt doen en pas de meubels hierop aan. Om het balkon iets gezelliger te maken kun je gezellige kussentjes gebruiken, eventueel een balkontapijt, lampionnen aan de reling en je kunt wat kaarsen neerzetten (zorg er wel voor dat deze niet te lang in de zon staan, want dan smelten ze). Je kunt ook met kistjes heel gemakkelijk een zithoekje maken. Omarm de voordelen van je balkon!

bbq Ook heel erg leuk, dit iniminie BBQ-tje! 

3. Moestuintje op formaat
Wij zijn echt verliefd op moestuintjes, alleen hebben wij daar de ruimte niet voor. Om toch groenten te kweken planten wij vooral hele makkelijke groenten, zoals radijsjes, sla, snijbiet, rammenas en verschillende kruiden. Na een paar mislukte pogingen in de voorgaande jaren, lijkt het nu eindelijk te lukken. Je moet in ieder geval zorgen dat de plantjes genoeg ruimte hebben in de potten en het is heel erg belangrijk dat je de plantjes elke dag water geeft, op warme dagen zelfs twee keer (hier ging het dus altijd fout bij ons, we zijn héle slechte planten mama’s!). Let er op dat de planten op de plek niet te weinig of juist te veel zon krijgen, het fijne aan een balkon is dat je de planten super makkelijk kunt verplaatsen.
Heb je last van bladluis of slakken? Ga dan niet met gif strooien, je wilt juist dat je zelf gekweekte planten natuurlijk zijn! Op het internet staan heel veel alternatieven.
Als je heel erg weinig ruimte hebt kun je ook denken aan verticale zakken om plantjes in te hangen, of bakken aan het balkon, in een hele kleine ruimte kun je dus een hoop kwijt, als je maar creatief denkt.

babytomatenplantjes

balkon1

4. Koop biologisch
Bij vele tuincentra worden er veel insecticiden op de plantjes gebruikt, dodelijk voor bijen, insecten en vogels. Uiteindelijk zal die gif in ons lichaam komen en waarom zou je jezelf vergiftigen?

5. Recyclen!
Voor de plantjes op de grond en tafel hebben we in oude blikjes gaten geboord en als plantenpot gebruikt. Ook kun je prima plantenbakken bij de kringloop winkel kopen. Om zoveel mogelijk insecten en vogels op je balkon te krijgen is een bijenhotel handig. Je kunt deze kopen in de winkel maar je kunt ook dennenappels, stro en rietstokjes gebruiken. Voor de vogels kun je een duur badje kopen, maar je kunt ook in de keuken kijken voor een diep boord, wees creatief!

6. De vogeltjes helpen
In de winter is het erg leuk om de vogels extra bij te voeren. Je kunt een pinda slinger maken of vetbollen ophangen. Als je wat creatiever bent kun zelf een voederplaats maken (in een latere post zullen we laten zien hoe je dat makkelijk zelf kunt maken). Zorg hierbij altijd voor vers water en maak het regelmatig schoon! Je wilt immers niet dat de vogels ziek worden.
In de zomer mag je de vogels trouwens ook bijvoeren, maar wel op een andere manier dan in de winter. Ze hebben dan niet zoveel vet nodig dus zijn pinda’s en vetbollen overbodig. Met een stuk appel, wat besjes en een stukje brood kun je ze een beetje extra in de zomer helpen. Het alle belangrijkst blijft toch wel het ‘groen’.Een kaal balkon is wel lekker makkelijk, maar funest voor de vogels. Als je de vogels wilt helpen, laat je een klimplant door je tralies heen groeien, plant je plantjes met bessen, zonnebloemen en zorg je voor schuilplaatsen. Heel veel vogels en insecten hebben steeds minder schuilplaatsen, dit heeft grootendeels te maken met ‘de grindtegeltuin’. Het is lekker makkelijk te onderhouden, I get it. Maar met een stukje grond heb je ook een verandwoordelijkheid. Een klein beetje extra moeite kan al een hoop verschil maken.

Wat doen jullie in je tuin of op je balkon om de natuur een handje te helpen?

Advertenties

8 thoughts on “Vogel-/insect-/mensvriendelijk balkon

 1. Super leuk zeg! Vooral die mini BBQ, wat schattig! Helaas is de balkon railing heel erg bepalend voor wat je er wel of niet mee kunt doen. 🙂

  Liked by 1 persoon

 2. Die mini bbq is erg schattig! Wij hebben een gewonen bbq op het balkon staan, past precies in een nisje. Toevallig dit weekend wel plantenbakken aangeschaft om op te hangen 🙂

  Liked by 1 persoon

 3. @deveganosaurus Jullie loungebanken zijn zeker heel fijn! Hebben jullie die trouwens zelf gemaakt of ergens gescoord? Erg handig is het niet altijd om op te dineren nee. Hebben jullie al een beetje een idee hoe jullie bistrosetje eruit gaat zien en waar jullie die gaan scoren? 🙂

  Liked by 1 persoon

 4. De balkon railing is inderdaad heel erg bepalend. Wij hebben zo’n vervelende dikke railing waar geen drol op kan, nou kan het BBQtje er volgens mij wel op want die kun je verstellen! Maar in onze planning staat verhuizen naar een huisje met een tuin dus die gaan we niet meer aanschaffen! Hoe zit jij er eigenlijk bij? :3

  Like

 5. @sammie Jullie hebben dus een betere balkon railing dan wij! Want wij zoeken ons rot naar plantenbakken die je daar goed en mooi op kunt hangen! Leuk dat je mini BBQ past! 🙂 Al ge-bbqt? Is dat een woord?

  Liked by 1 persoon

 6. We hebben een gewone BBQ maar hij past toevallig precies in een nis bij ons. Plantenbak voor aan de balkon railing is van ELHO, geweldig systeem, is strakker te zetten ook. Misschien ook wat voor jullie?

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s